wtorek, 29 kwietnia 2014

Gulasz

Składniki:


750 g łopatki wieprzowej
2 cebule
papryka słodka mielona, chilli, 
sól, pieprz
ziele angielskie
liść laurowy
1-2 łyżki mąki pszennej






Przygotowanie:


Mięso pokroić w dużą kostkę, dodać pół łyżeczki soli, łyżeczkę pieprzu, 2 łyżeczki papryki słodkiej i pół łyżeczki chilli. Dobrze wymieszać i odstawić na godzinę do "przegryzienia".  Na patelni rozgrzać olej, wrzucić mięso i na dużym ogniu dobrze je obsmażyć. Następnie zmniejszyć ogień, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, liść laurowy i ziele angielskie. Smażyć tak około 10-15 minut. Po tym czasie dodać około 2-3 szklanki wody i dusić pod przykryciem, na małym ogniu około 60-80 minut. Od czasu do czasu sprawdzić czy nie trzeba dolać wody. Gdy mięso będzie już miękkie w miseczce wymieszać niewielką ilość zimnej wodę z mąką. pomału wlać do sosu i doprowadzić do wrzenia. 




2 komentarze:

  1. Zrobiłam dzisiaj do placków ziemniaczanych. Właśnie taki chciałam gulasz, bez zbędnych dodatków i dobrze przyprawiony. Wyszedł pyszny a roboty to przy nim nie ma żadnej. Dzięki za przepis, trafia do moich zbiorów. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciesze sie bardzo, ze gulasz smakowal :) Ja tez lubie taki bez zbednych dodatkow, wiec taki zrobilam :)

      Usuń