poniedziałek, 21 kwietnia 2014

Kaczka faszerowana

Składniki:

Kaczka około 2 kg
750 g mięsa wieprzowego ( zmielonego )
200 g wątróbki drobiowej
2 czerstwe piętki z chleba lub 2 kajzerki
szklanka mleka
2 cebule
2 jajka
majeranek, sól
pieprz, 2 ząbki czosnku
olej

Przygotowanie:

Kaczkę należy wyluzować z kości, pozostawiając tylko kości w pałkach. W miseczce wymieszać olej z majerankiem, solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Natrzeć tym kaczkę i najlepiej na całą noc włożyć do lodówki. Wątróbkę pokroić w bardzo drobną kostkę i sparzyć wrzątkiem. Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na złoty kolor. Mięso przełożyć do miski, dodać wątróbkę, jajka, namoczony w mleku i odciśnięty chleb, wystudzoną cebulę, majeranek, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać i wypełnić farszem kaczkę, którą następnie należy zaszyć. 

Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Kaczkę włożyć do naczynia żaroodpornego lub do rękawa. Piec około 2,5 - 3 godziny. Po 30 minutach od włożenia kaczki do piekarnika zmniejszyć temperaturę do około 160 stopni. 
Kaczkę kroić po całkowitym wystygnięciu, najlepiej na drugi dzień. 






3 komentarze:

  1. a u mnie kaczuszka z jabłkami i sokiem z pomarańczy :) jutro wstawię przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. a na gorąco nie można jej podać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No ja ja na goraco jadlam. Tylko na drugi dzien :)

      Usuń